29.06.2021

Duurzaam betonherstel

Ons land kampt al een tijd met de veroudering van de infrastructuur. Recente problemen zoals de bekende ‘brokkelbrug’ over de E313 en de lamentabele toestand van de Brusselse tunnels zijn hier slechts twee van de vele symptomen. De oorzaak ligt in beide gevallen aan de toestand van de betonnen structuur. Ook in residentiële appartementsgebouwen moet dit probleem worden aangepakt, want de risico’s zijn wel degelijk aanwezig. Visuele schade kan ontaarden in structurele schade met alle risico’s hieraan verbonden.

1/1

Oorzaken
Beton is sterk en duurzaam, maar sommige factoren kunnen betonschade veroorzaken. Carbonatatie is het meest voorkomende probleem. Hierbij dringt CO2 binnen in het beton en veroorzaakt daar een chemische reactie met het calciumhydroxide van het cement. Het resultaat van dat proces is calciumcarbonaat, een stof die de alkaliteit van het beton negatief beïnvloedt en de beschermende passiveringslaag rond de wapening aantast. Zo zal er door de aanwezigheid van water en zuurstof vervolgens roestvorming ontstaan, wat op zijn beurt leidt tot mogelijke beschadiging en verzwakking van de structuur.

Een tweede groot probleem is contact met zout, wat vooral aan de kust en in winterse omstandigheden (via dooizout) tot beschadiging leidt. Een van de bestanddelen van zout is chloride, wat opnieuw de passiveringslaag kan aantasten. Zo kan putcorrosie optreden, wat op zijn beurt een breuk kan veroorzaken in de wapening. Deze beide problemen hebben samen het grootste aandeel in de betonproblematiek, al zijn er nog meerdere andere factoren die kunnen leiden tot beschadiging zoals mechanische belasting, trillingen of chemische aantasting. Voor u een betonherstelling uitvoert, is het zaak om exact de aard en de ernst van het probleem vast te (laten) stellen.

Analyse en onderzoek
Een eerste belangrijke stap in betonherstel is met andere woorden een diepgaande diagnose of vooronderzoek. Zeker voor de wat grotere projecten is dit een belangrijke wenk. Een offerte baseren op louter een visuele vaststelling of ‘het gevoel’ is voer voor problemen. Als tijdens de vordering van de herstellingswerken blijkt dat het probleem veel groter is dan gedacht, zal de klant uiteraard niet blij zijn met deze niet voorziene extra kosten.
Er zijn diverse onderzoeken die iets kunnen leren over de problematiek: auditieve controle, dieptedetectie van de wapening, carbonatatiedieptemeting, chloridegehalte... Dat laat toe om veel gerichter een prijsopgave te maken. Er zijn gespecialiseerde architecten, studiebureaus en laboratoria die deze analyses aanbieden, al kan het voor aannemers die vaker dit soort projecten op zich nemen ook interessant zijn om deze service zelf aan te bieden mits opleiding en gebruik van de juiste apparatuur. De herstelmarkt zal naar verwachting sterk blijven groeien de komende jaren, dus het loont zeker de moeite om dit eens te bekijken.

Dankzij deze analyses zal het lastenboek veel specifieker kunnen opgesteld worden en zal ook de aangewezen herstelmethode exact kunnen worden beschreven. Omdat ook collega-aannemers met exact dezelfde gegevens hun offerte moeten maken, is er meteen een pak minder risico op prijsbrekers die het niet zo nauw nemen met duurzame kwaliteit.

Oplossing
Benieuwd hoe de aanpak verder verloopt? Lees dan het volledige artikel op de website van Aannemer, door te klikken op deze link.

Bron: Aannemer

Meer weten over onze duurzame oplossingen? Neem dan vrijblijvend contact op via +32 (0)14 75 25 50 of het onderstaande contactformulier. Wij helpen u graag.

CONTACT